Boek bijna gereed

Cor Boot ging in 1937 varen. De oorlog brak uit. Hij werd gebombardeerd en getorpedeerd. Overleefde de Jappenkampen op Java en Sumatra en de scheepsramp met de Junyo Maru. Werkte als krijgsgevangene aan de Pakan Baroe-dodenspoorweg op Sumatra. Voer 40 jaar als scheepswerktuigkundige en werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

Genoeg om er een boek over te schrijven en dat heb ik dan ook gedaan. Een verhaal dat verteld moest worden. Het lot van de koopvaardij en de onmisbare rol in de oorlog en bij de bevrijding. Het prijsschieten door de Duitse onderzeeërs en het gruwelijke optreden van de Japanners. Maar ook de noodlottige rol van de geallieerden. Een dodelijke Engelse bom trof het huis van zijn verloofde en door Engelse torpedo’s zonk zijn schip waarbij bijna vier maal zoveel mensen verdronken als bij de Titanic. Twee Amerikaanse atoombommen maakten tenslotte een einde aan de oorlog met Japan. Het leven van veel krijgsgevangenen werd er nog net op tijd mee gered.

Na zo veel ellende gelezen te hebben ben ik blij dat er een eind komt aan mijn project: ‘Het verhaal dat hij ons niet vertelde’. Getiteld: Scheepsrampen en Jappenkampen. Het is nu opgeschreven opdat deze geschiedenis in Azië niet wordt vergeten.

Ik kijk uit naar het eerste exemplaar en biedt de lezer vele leesuren en een kijk op die andere oorlog, ver weg in Azië.

Hendrik Boot

Boek Scheepsrampen en Jappenkampen bijna gereed voor de drukker

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *