Schrijver Henk Hovinga overleden

Op 20 mei is schrijver/journalist en documentairemaker Henk Hovinga op 90-jarige leeftijd overleden. Hovinga schreef tientallen buitenlandreportages, meest uit oorlogsgebieden. Met zijn Azië-specialisatie ontwikkelde hij zich in de jaren 80 bij de NOS tot een bekende radio- en tv-documentairemaker. Zijn boek ‘Op Dood Spoor’ over het drama van de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra werd een standaardwerk.

Zelf correspondeerde ik diverse malen met Hovinga over mijn boek. Voor mij was hij de geschiedschrijver en expert van de Pakan Baroe-spoorweg. Hij stelde belangeloos afbeeldingen voor het boek beschikbaar en sprak zijn waardering uit over het werk. Zijn waardevolle kritiek heb ik in de tweede druk verwerkt.

3 Reacties

 1. Heeft iemand de documantaire die Henk Hovinga over de Pekan Baru dodenspoorweg heeft gemaakt? Ik werd aan de Pekan Baru dodenspoorweg herinnerd door een aflevering van “Indië Roept” van de NOS. Ik zag een opname van een monument in de vorm van een kleine locomotief op een sokkel in een van de kampen langs de spoorlijn. Welk kamp dat was weet ik niet. Ik kon nergens op het internet een foto van het monument vinden. Ik heb een aantal jaren geleden een paar keer met Henk gecorrespondeerd over die spoorlijn.

 2. Graag zsm informatie met de Pakan Baroe spoorlijn svp. Het boek welke hij er over geschreven heeft.
  Op zoek naar informatie met mijn schoonvader dhr Monnee.
  Erg jammer te lezen dat deze zeer bewogen man is overleden.
  Heb nu net boek in handen gekregen, atlas van de Japanse kampen in Nederlands indie 1942 – 1945.

  1. Geachte heer Polman, ik stuurde u een persoonlijke email.
   Direct antwoord: Op Dood Spoor is een van zijn boeken. In mijn boek vindt u een uitgebreide lijst met boeken en bronnen.

   Vriendelijke groet, Hendrik Boot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *